sunnuntai 21. elokuuta 2011

kauralimppu

kauralimppu 084scapeT

Sunnuntaisin on kiva kaikessa rauhassa laittaa herkkupäivällinen. Olimme vaihtarien pikkujoulussa viime vuonna ja siellä tarjottiin parasta kauralimppua mitä ikinä olen maistanut. Sain ohjeen ja olen leiponut sitä vähintään kerran viikossa siitä lähtien. Eli

Kauralimppu

1 litra kylmää vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa tai 1½rkl merisuolaa
1 dl kauraleseitä
2dl kaurahiutaleita (käytän usein spelttihiutaleita ja -leseitä. Ovat terveellisempiä:)
10-12 dl vehnäjäuhoja

Liuota hiiva ja suola kylmään veteen. Lisää hiutaleet ja leseet ja alusta jauhot pikkuhiljaa alustaen. Vaivaa niin kauan että taikina alkaa irrota käsistä. Ei mene kovin kauan:)

Anna taikinan kohota 2-3 tuntia. Sen jälkeen lisään jauhoja n.2dl ja taikina alustetaan uudelleen. Siitä leivotaan 4 limppua. Ne saavat kohota uunipellillä tunnin. Lämmitä uuni niin kuumaksi kuin saat, itse käytän kiertoilmaa. Laita uunin yläosaan ritilälle uunivuokaan vettä kun laitat uunin päälle. Juuri ennenkuin laitat limput uuniin siivilöi jauhoja päälle ja tee terävällä veitsellä viillot. Paista limput ihan uunin alaosassa n. 20 minuuttia. Limppuja voi erinomaisesti pakastaa tai viedä naapurille tuliaisiksi jos tuntuu että on liian monta:)

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Hei! Maukas ohje, todella. Mutta riittääkö tuo jauhomäärä? Itse lisäsin useamman desin ensimmäisessä alustusvaiheessa, kun ei se millään kädestä irronnut... Yhteensä jauhoja minulla meni varmaan 18-20 dl. Tarkoituksena on testata vielä leivinuunissa paistamista. Tulee ehkä vielä maukkaampaa ;-)